Hoppa till sidans innehåll

Träningsläger med utvecklingsgruppen på Öckerö 14-15 Oktober 2017

2017-10-21 12:54
Totalt 15 skyttar och 5 tränare kom till lägret på Öckerö för att arbeta med att utveckla satsandes skyttar och tränares färdigheter i skytte.
  • Uppdaterad: 2017-10-21 13:05

En viktig del i utvecklingsgruppens arbete är att satsande skyttar har en egen tränare som arbetar mellan träningslägrena på hemmaplan med skytten. Detta var andra lägret med utvecklingsgruppen då även tränarna till satsande skyttar var välkomna att delta. Ambitionen med lägren är at försöka lära av varandra, satsande skyttar och tränare till satsande skyttar, hur man tränar för att bli bättre, teknikträning och mental träning. Målet är att finna en teknik som klarar hög anspänning samt att skapa en utvecklingsplan. 

Skyttarna har sedan lägret i våras arbetat med aktiva skott, våga avfyra trots att det rör sig, med fokus och tempo samt uppföljning. Flertalet har även med goda resultat tränat med Jonas Fyrphils 18 veckors träningsplan. Som inte bara toppgruppen arbetar med men även skyttegymnasiet. Ganska tufft inte minst fysiskt men ger resultat vittnar flera av skyttarna om som arbetar med programmet. 

Träningslägret denna gång var det två mastiga teoripass ett i träningslära och ett i mental träning idrottspsykologi. Vi hade även ett pass i teori rörande grupputveckling. Viktigt att gruppen på sikt går från en samling individer  till ett vinnande team, ett lag som hjälper varandra med utmaningar allt för att vi ska nå framgång. I utvecklingsgruppen ska man kunna känna trygghet, omtanke och kompetens. 

På lördagen hade vi ett tufft teoripass rörande träningslära, belastningsprinciper för stegrande prestation. Hur ser en kravprofil ut för en skytt och utifrån kravprofilen hur kan en kapacitetsanalys se ut beroende på olika individuella förutsättningar ålder, tävlingsgren, ekonomi, motivation, fysik, talang (fallenhet för skytte), mental förmåga, tränare, tid för träning och tävlingsmöjlighet, ställtider till träning etc. Att sedan översätta detta till en utvecklingsplan för träning och tävling dvs vilka krav som ställs mot mitt mål och vart jag själv befinner mig (kapacitet) i förhållande till krav som ställs upp för exempelvis lyckas prestera på en stor internationell tävling i luftpistol är svårt och något som kommer att ta tid att arbeta fram för alla skyttar. Men första steget togs under lägret för att göra skyttarna medvetna och vikten av att sätta tydliga mål med skytte och lägga upp en plan på kort och lång sikt på hur jag ska lyckas röra mig mot målet. Ungdomar i utvecklingstruppen behöver inte arbeta med träningsplaner men vi rekommenderar äldre juniorer att börja planera även om man kanske inte för träningsdagbok utan fortsätter skjuta för att det är det roligaste man vet.

För seniorer som redan vet att skytte är det roligaste som finns men som är nyfikna på att utveckla skyttet ett steg till så är planering ett önskemål dock inte träningsredovisning till utvecklingsgruppens ledare. Men vi ser gärna att skytten arbetar med träningsplanering och redovisning till sin lokala tränare. Ett värdefullt redskap inte minst för formtoppning tillsammans med tränaren. Kommer alltid finnas motståndare till träningsredovisning, finns goda argument till det men är man satsande skytt och vill ha koll på sin utveckling och vad jag behöver utveckla för att bli en bättre skytt är det klokt att arbeta med någon form av plan och uppföljning. Över tid kommer du kunna se vad du behöver förändra för att bli en bättre skytt. Gärna och med fördel tillsammans med den lokala tränaren.

På söndagen så hade vi ett nytt teoripass denna gång i idrottspsykologi och en kort genomgång av mindfullnes. Vad har det för betydelse att "vara i nuet" och skapa fokus. Vi arbetade även med att studera vad tankar har för betydelse på beteende kopplat till skottplan.

Mastigt och mycket teori detta träningsläger vilket upplevdes som en utmaning för flera av skyttarna trots ett antal skyttepass. Men viktigt att lära sig teorierna om för att utvecklas annars är risken stor att träna och arbeta med sitt skytte som man alltid gjort och stanna upp i sin utveckling. Men skyttepassen som utfördes var i regel en metod för att arbeta med mentalträning. Högt tempo men hög kvalitet och där skyttarna lockades fram till förhöjd anspänning för att arbeta med aktiva skott och uppföljning. 

Några exempel på finalliknande träningar som vi genomförde med hjälp av tränarna som var med på lägret. Lolo Ramsing från Göteborg genomförde en superfinal med alla 15 skyttar vinnaren av denna final blev Staffan Juskär från Västerås. Filip Hofman från Örebro hade tre övningar dels en utrymningsövning som var uppskattat något han lärt sig från D tränarutbildningen med ISSF i Jönköping förra året samt en övning i fokusering. Först till 6 innertior, denna tävling vanns av junioren Simon Lander från Säffle. Nästa övning vann Morgan Johansson från Stockholm som handlade om den som kunde undvika att skjuta en åtta i flest skott, sköts under kommandon. Alla övningarna handlade om att den som presterar bäst är den som oavsett övning orkar hålla sin skottplan och följa sin plan oavsett olika upplägg, tider och andra yttre faktorer som kan påverka tankar och beteenden. 

Följande skyttar var med på lägret:

Seniorer: Staffan Juskär, Pontus Rinaldo, Oskar Ekblad, Bernt Alpenhoff, Morgan Johansson, Jan Jorsäter.

Juniorer: Simon Lander, Amanda Jägersvärd, Jenny Andersson, Sara Palmgren, Erik Svensson, Isac Ahlqvist, Jonas Andersson Wang, Emelie Fält, Rikard Claesson.

Tränare: Lars Palmgren, Lars Erik Bjuhr, Lolo Ramsing, Magnus Thöresson, Filip Hofman

Nästa träningsläger med utvecklingsgruppen blir i Karlstad 25-26 november och på söndagen den 26:e så är lägret i samband med rankingtävling i luftpistol för att skyttarna ska träna på aktiva skott under tävling, våga avfyra trots att det rör sig med bra uppföljning fokus på kornet och tempo.

Kunskapen som vi får vid lägren är sedan tanken att vi tar med oss ut på olika internationella tävlingar. Med start vid GP tävlingen i Leba Polen 2-5 november. LF Open i Danmark 1-3 december och RIAC Cup Luxemburg 14-17 december. Tanken är att skyttarna ska träna på att arbeta med sina skottplaner även under hög anspänning fokus på tekniken under grundmatch och final.

Skribent: Lars Palmgren
Epost: Adressen Gömd
Inbjudningar publiceras via
nya IndTA 2.0
----------------------------------
Resultat publiceras via nya IndTA 2.0 både som pdf och via csv-fil.
Tillsvidare fortsätter vi skicka in resultat som underlag ranking till
----------------------------------
Regelfråga Pistol? Maila
This is a mailto link
----------------------------------

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

WebbshopSamarbetspartners

 Norma Logo www

Gyttorp_logo_hogerspalt


SponsorerSvSF i sociala medier

FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

 Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner

TävlingarPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link