Hoppa till sidans innehåll
Foto: Claes Johansson/Arkiv Dubbeltrap, som Håkan Dahlby här skjuter på OS 2012 i London, är en av disciplinerna som kommer att tas bort från det olympiska skytteprogrammet.

Skytteprogrammet på OS förändras från 2020

2017-06-16 12:31
Förändringar på det olympiska skytteprogrammet är att vänta. Det står klart efter att IOK förra fredagen gav besked om hur det olympiska programmet på OS 2020 i Tokyo ser ut. Och förändringarna är i enlighet med ISSF:s tidigare presenterade förslag.
  • Uppdaterad: 2017-06-16 12:32

Förra fredagen gav Internationella Olympiska Kommittén (IOK) besked om hur det olympiska programmet på OS 2020 ser ut. Och det blir förändringar för skyttesporten jämfört med tidigare. Internationella Skyttesportförbundets förslag på ändringar i discipliner har antagits. Det innebär att dubbeltrap, 50m gevär 60 skott liggande och 50m fripistol ersätts med mixade lagtävlingar (med en kvinna och en man) i trap, luftgevär och luftpistol.
- Vi tycker att det är viktigt att våra skyttegrenar fortfarande finns representerade på OS i antalet discipliner, så det är bra. Sedan tycker vi att det är trist att beslutet som ISSF tog, som resulterade i förslaget till IOK, skedde utan ett remissförfarande. Vi tycker fortfarande att det förslag vi lade var att föredra, men nu när beslutet är taget står vi självklart bakom det och kommer att arbeta för att få det så bra som möjligt. Vi kommer att få jobba med det nya, men vi kommer ju inte att sluta satsa på de discipliner som inte är med på OS heller, utan de är ju fortsatt viktiga, säger Jimmy Persson.
 
IOK har även reducerat skyttets kvotplatser från fjolårets 390 till 360.
- Det som kommer att hända härnäst är att ISSF måste bestämma hur dessa 360 kvotplatser ska fördelas mellan dessa 15 event. Man måste också bestämma hur man erövrar en kvotplast samt på vilka tävlingar, med mera. ISSF hoppas att VM 2018 kommer vara första tävlingen där man kan erövra kvotplatser, men jag vet dock att IOK är lite kritiska till att ISSF börjar fördela platser så tidigt, varför detta i skrivandes stund inte är helt säkert, säger sportchef Jonas Edman.

När man ska fatta beslut i fråga om kvotplatsfördelningen är i dagsläget oklart. Men förhoppningsvis finns mer information om det efter midsommarhelgen, då ISSF kommer att ha ett extra councilmöte i samband med generalförsamlingen.  

Andra idrotters förändringar
Skyttet är inte det enda som förändras till OS 2020. Några helt nya sporter såsom surfing, klättring och skateboard tillkommer. Somliga sporter utökas med en eller två discipliner, till exempel simning och basket. Exempelvis bågskytte, friidrott och triathlon utökas med mixed team-discipliner. I några sporter ersätts en eller flera befintliga herrdiscipliner med damdiscipliner, som i rodd och kanot. Tyngdlyftning är enda sport där antalet discipliner minskas, då de blir av med en viktklass för herrar.

Du kan läsa alla nyheter om det olympiska programmet på IOK:s hemsida.

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen


Samarbetspartners

 Norma Logo www

Gyttorp_logo_hogerspalt


StadaSverige190x85

 Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner


SvSF i sociala medier
FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

Postadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link