Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jonas Edman Pia Hansen stod för en fin insats på 2017 års världscup på Cypern.

Pia åtta på Cypern efter nytt svenskt rekord

2017-05-05 16:46
I dag sköts damernas trap på världscupen på Cypern. Pia Hansen, olympisk dubbeltrapmästare 2000, sköt övertygande och stabilt i alla tre serier. Så pass att hon höjde sitt eget svenska rekord och dessutom fick skjuta särskjutning om en plats i final.
  • Uppdaterad: 2017-05-05 17:32

På grund av giftstruma som gjort att hela kroppen varit skakig och i obalans har Pia Hansen legat lågt med lerduveskytte de senaste två åren, med bara ett fåtal genomförda tävlingar på hemmaplan. Men nu när sköldkörteln är bortopererad och medicineringen välinställd är hon igång på riktigt igen, och det visade hon med råge i dag på världscupen på Cypern.

I damernas olympiska trap skjuter var och en på 75 duvor fördelat på tre serier. Och Hässleholmsskytten Hansen var stabil. Hon inledde med en 23-serie, följde upp med 24 i nästa och avslutade med 23. Det blev totalt 70 träff och det innebar att hon höjde sitt eget svenska rekord från 2013 med en duva.
– Skyttet kändes bra. Jag kunde fokusera, var avslappnad och jag var knappt nervös - bara lite och det var inget som störde alls. Jag sköt verkligen en duva i taget i dag, säger en glad Hansen efter tävlingen.70 träff var också ett av dagens bästa resultat och det räckte till särskjutning som en av sju om tre platser i final. Första särskjutningsplattan klarade alla. På andra plattan rök en skytt och den tredje plattan satte stopp för ytterligare tre skyttar, däribland Pia. I resultatlistan slutade hon därmed på åttonde plats. Och trots att det inte räckte hela vägen till final är hon väldigt nöjd.
– Jag är jättenöjd. Det måste jag vara med det lilla jag har tävlat på så lång tid, att jag ändå skjuter ett så bra resultat, säger hon.
  
Sportchef Jonas Edman (vår andre OS-guldmedaljör från 2000) är också glad över hennes insats:
Det är ju fantastiskt. Det är jätteroligt att hon skjuter den här poängen. Grymt bra, jag är imponerad. Det var en stabil och bra tävling rakt igenom, säger han.

Det kommer ju ett EM i sommar, och även ett VM senare i höst. Hur bidrar det här i hennes chanser att få tävla där?
– Det hon har gjort nu är ju väl så bra, både poäng- och prestationsmässigt. Sedan får vi ha en diskussion om hon överhuvudtaget känner sig sugen och har ork att skjuta ett EM. Ingen är ju uttagen än, men det är ju en poäng som kan räcka långt. Vi får ha ett litet resonemang och fundera, säger Edman.

På söndag står Pia Hansen återigen på banan på Cypern då hon ska skjuta ett testevent i mixed team tillsammans med Andreas Norlén.
- Det ska bli jätteroligt, säger hon.

Andreas Norlén på banan i Larnaca.

Herrarna inledde sin tävling
Även på herrsidan sköts det trap på världscupen i dag, med tre svenska deltagare. Andreas Norlén, Uppsala JSK, började fint med en 24-serie och följde upp med en 23:a. Totalt 47 träff av 50 gör att han går till halvtidsvila som 38:a, fast på samma poäng som 24:an. Skepplandaskytten Rickard Levin Andersson fick ihop 46 träff, efter att ha startat med en 22:a och satt 24 i nästa, och han står som 45:a just nu. Tyngre då för Niklas Granqvist, Hässleholmsortens JSK, som sköt 19+ 20, totalt 39, och med det ligger mot slutet av resultatlistan.

– Andreas gör det bra. Han skjuter väldigt stabilt men släpper kanske någon duva för mycket för att ha tätkänning. Det är många killar här som skjuter fantastiska poänger. Niklas hade det tungt i båda serierna och han är besviken på sin prestation. Rickard gör en bra andraserie, men 22 i förstaserien är lite för lågt för att kunna vara med och fajtas. Men både Andreas och Rickard tycker att de skjuter bra och det är bra förutsättningar här, duvorna syns väldigt bra och de är nöjda med hur saker och ting fungerar, säger Jonas Edman.

Grundomgångens resterande tre serier samt final väntar i morgon lördag.
Håkan Dahlby skulle varit med och skjutit trapen utom tävlan, men fick skäl att tidigarelägga sin hemresa och han behövde därmed avstå trapen.

TÄVLINGSPROGRAM
Lördag 6 maj:
Trap herr (dag 2)
Söndag 7 maj: Trap mixed team - testevent

För tävlingstider, se detaljerat program här.

LIVEVISNING AV FINALER
Finalerna sänds live på ISSF:s hemsida.

RESULTAT
Resultat hittas på www.issf-sports.org.

MER INFORMATION
Mer information om deltagande svenska skyttar samt fakta om disciplinerna hittas i denna pressguide.

PRESSBILDER
Pressbilder från världscupen hittas på SvSF:s Flickr-konto därifrån de kan laddas ner högupplöst. Fria för media att använda men ange gärna foto: Jonas Edman eller foto:skyttesport.se.

KONTAKT
Jonas Edman
Sportchef Svenska Skyttesportförbundet
08-699 63 74/072-22 96 333

Josefin Warg
Kommunikatör Svenska Skyttesportförbundet
08-699 63 73

Tips!
Följ Skyttesportförbundet i sociala medier!
SvSF på Facebook: www.facebook.com/svenskaskyttesportforbundet  
SvSF på Instagram: www.instagram.com/svenska_skyttesportforbundet

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

Webbutik

sport och funktion banner


Samarbetspartners

 Norma Logo www

Gyttorp_logo_hogerspalt

3M_Peltor_190x114

 StadaSverige190x85

 

Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner


SvSF i sociala medier
FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

Postadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link