Hoppa till sidans innehåll
Foto: Kattis Andersson Föreningsträffen i Växjös alla deltagare samlade.

Om jämställdhet på föreningsträffar i Småland

2017-09-20 15:32
I helgen genomfördes två föreningsträffar i Småland. Då distriktet är förbundets största sett till antalet föreningar togs det höjd för många besökare och träffarna genomfördes på två olika platser, i Nässjö under lördagen och i Växjö under söndagen.
  • Uppdaterad: 2017-09-20 15:54

Som vid tidigare föreningsträffar tog vi pulsen på distriktet och levererade ett informationspaket till föreningarna om till exempel Idrottslyftet, bidragsansökningar till anläggningar, SvSF som frivillig försvarsorganisation och tävlingskalendern. Nytt var att vi tog en större diskussion kring inkludering och de jämställdhetsmål som idrotten gemensamt satt upp till 2025.

Idrotten tog redan 2011 beslut om könsfördelning i styrelser och valberedningar på förbundsnivå. Vi har dock fått påpekanden från bland annat statligt håll att arbetet inte går i den takt som man önskat.  På grund av detta så har övergripande mål tagits fram och dessa avser idrotterna att jobba med för att uppnå till 2025. Det övergripande målet för idrottens jämställdhetsarbete är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen. Detta betyder mera konkret att kvinnor och män i alla beslutande och rådgivande organ ska vara representerade med minst 40 procent. Valberedningar på alla nivåer ska bestå av lika antal kvinnor och män. Andelen kvinnliga och manliga tränare inom respektive idrott ska också uppgå till minst 40 procent vilket gäller inom barn- och ungdomsverksamheten på föreningsnivån.

Skyttesportförbund kommer att jobba vidare med hur detta arbete ska fortlöpa i organsationen, men redan nu är rådet till alla att fundera över hur det ser ut i din förening. Detta gäller inte bara jämställdheten utan även till exempel sexuell läggning, funktionsvariation, religiös tro, utseende och etnisk bakgrund. Deltagarna fick tipset om att vara öppna för diskussion, lyfta frågan och reflektera över både sig själva och hur det ser ut i den egna föreningen. Detta tips vill vi ge alla som finns i rörelsen och om du vill läsa mer om detta finns en helt ny hemsida som heter inkluderandeidrott.se. Gå gärna in på den och arbeta med frågan!

Antalet besökare under helgen blev inte riktigt så högt som vi hade hoppats på, men diskussionerna var bra och många under dagarna. Alltid kul när föreningarna har tankar och frågor kring vårt gemensamma arbete i förbundet och vi skickar ett stort tack till alla som deltog i helgen. Vi fortsätter nästa vår med att träffa föreningarna i något av de förbund som ännu inte fått besök.

Skribent: Cecilia Edstam
Epost: Adressen Gömd

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen


Samarbetspartners

 Norma Logo www

Gyttorp_logo_hogerspaltWebbshop
SponsorerSvSF i sociala medier

FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

 Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner

TävlingarPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link