Hoppa till sidans innehåll
Foto: Josefin Warg/Arkiv Jens Hellström, Vikbolandets Lokala Jaktvårdsförening, visade upp finfint skytte på EM i compak sporting i Polen.

Jens Hellström EM-femma i compak

2017-05-15 10:23
I går avgjordes EM i compak sporting, efter totalt fyra dagars tävlande. Under hela tävlingen sköt Jens Hellström, Vikbolandet, väldigt bra och när det var färdigskjutet stod han som femma i den stora öppna klassen.
  • Uppdaterad: 2017-05-15 15:01

I torsdags började EM i compak sporting i polska Bydgoszcz, en tävling som gick över fyra dagar där varje skytt hade 50 duvor per dag, fördelat på två serier, att skjuta på. Sverige hade sju uttagna skyttar att representera Sverige, men det blev en annan svensk som individuellt lyckades bäst i det öppna mästerskapet.

Redan dag ett visade Vikbolandets Jens Hellström att hans form var god, med 50 träffade duvor av 50 möjliga. Hans fina skyttet fortsatte de övriga tre dagarna och förutom en 22-serie så blev det bara 25:or och 24:or för honom. När hela tävlingen var genomförd hade han 195 träff av 200 – ett kanonresultat som räckte hela vägen till en delad femteplats i den öppna klassen, en klass där hela 486 skyttar räknades in. Det var bara en träff upp till bronsplatsen, och tre träffar färre än fransmannen Jean Paul Mordefroid som sköt hem guldet.
– Jens lyfte tillställningen med att skjuta så bra som han gjorde, han sköt väldigt stabilt och fint. Det var så jädrans nära att han tog medalj. Han har skjutit oerhört bra om man ska titta på vilken elit som var där och resultatet är ju fantastiskt, säger grenledaren Annelie Gullstrand.

Jens själv är förvånad men ganska så nöjd, dagen efter färdig tävling:
– Det var över förväntan får jag lov att säga. Jag åkte hit förutsättningslöst och hade inga direkta mål annat än att åka härifrån med ett bra resultat, med ett rätt högt snitt och inga ras. Är det åtta banor är det lätt hänt att det blir något nederlag. Men det gick ju väldigt bra får jag lov att säga. Började med 50 och låg med i toppen fram till sista dagen. Det var spännande och nervöst och jag lyckades hålla ihop det rätt så bra ändå tycker jag och det var häftigt att det gick bra, säger Jens Hellström.

Vad är ett okej snitt för dig?
– Ja alltså, när jag skjuter compak sporting har jag som grundregel att aldrig vara under 23 på en bana. För ska man var med och kriga om en bra plats så måste man ha 23 eller uppåt. Men i compaken är det så pass tajt och höga resultat så ska jag vara helt nöjd ska jag ha en 25:a, så är det bara. Men i sista dagen började jag med en 22:a. Kan inte påstå att det var på grund av någon särskild nervositet, utan det kändes bra, men mitt i min första platta blev jag avbruten för att de skulle fylla på duvor. Jag tänkte då att jag inte skulle tappa fokus. För det tar tid att ladda upp för en serie, men det är lätt att tappa fokus om man blir avbruten. Men det tog ändå en cirka 10 minuter att fylla duvor och jag hann slappna av och så slant det en duva direkt efter det. Och jag hittade inte tillbaka fokuset, och så blev det 22 i serien. Då var det lite som att dra ner rullgardinen. För det är fakta, att de som tar medalj i compak skjuter inga 22:or, det går inte att rädda upp, säger Jens.Med medaljchanserna borta fick Jens hitta ett nytt mål inför sista rundan.
– Jag tänkte att jag ändå skulle göra mitt bästa i sista och försöka bli bästa skandinav, även om jag tappade mycket gnista efter 22:an. Men det gick ladda om och jag avslutade med en 25:a och det var skönt att kunna avsluta med flaggan i topp. Nu när jag hunnit landa efteråt är jag ändå väldigt nöjd med en femteplats.

195 träff är det högsta resultat Jens skjutit någonsin, berättar han, och visst är femteplatsen en framgång. Men fjolårets junior-EM-brons rankar han fortfarande högre:
– När jag tog bronspengen på EM i Ungern då fick jag kriga mig till det och klättrade uppåt hela tiden, och det slår nog det här i glädje i den meningen. För nu blev det nästan, även om det låter bittert att säga, så att nederlaget kom sista dagen. Jag låg ju i delad ledning länge och hade givetvis som mål att hålla mig uppe och ta mig till en pallplats, och det var bara en duva ifrån särskjutning om bronspengen. Men nu när jag fått landa lite är jag ändå nöjd med att bli femma. Och det är ju fler toppskyttar bakom mig än framför i alla fall och det kan jag glädja mig åt just nu.

Förstaårssenioren Jens Hellström gläds framför allt över beskedet om att han kan nå långt även som senior.
– Det är kul att se att det inte är kört bara för att man inte är junior längre. Jag hade inte alls medaljvisioner när jag åkte hit, utan ville se vad jag kunde prestera men det gick ju över förväntan. De andra kan inte räkna bort en bara för att man kommit upp i seniorklass, och det känns väldigt bra, säger han.Lagtävlingarna

Lerduvesektionen hade tagit ut två hela lag att representera Sverige, i öppna senior- respektive veteranklass. I seniorernas lagtävling deltog 13 nationer och Sverige blev sjua med 566 poäng, vilket var elva poäng upp till pallen. Lagdeltagarna Markus Larsson, Trollhättan, Jim Forsberg, Vikboblandet, och Martin Andersson, Nimrod, sköt jämnt där den förstnämnde slutade på 190 träff (32:a individuellt) och de övriga två båda fick 188 träff (och blev 55:a respektive 58:a individuellt).
– Seniorerna sköt bra tycker jag. Vi kanske hade lite högre förhoppningar, men ibland stämmer det inte hundra. Det är så väldigt tajt resultatmässigt, säger grenledare Annelie Gullstrand.


Rolf Meijer på EM. Foto: Annelie Gullstrand.

I veteranernas lagtävling blev Sverige femma av nio nationer. Här hade Weine Moberg, Eskilstuna, 180 träff totalt (blev individuellt 18:e man i veterantävlingen), Haningeskytten Conny Petters 178 (22:a veteran) och Rolf Meijer, Nimrod, 175 träff (25:e veteran) och totalt fick man 533 träff av 600. Guldresultatet här var 563 och för lagbronset krävdes 559.
– Veteranerna sköt bra. Men Conny var inte helt nöjd själv. Det gick bättre mot slutet för honom, men han tyckte att det var tungt i början, säger Gullstrand.

Oturlig juniorbom
Alfred Hellström, Vikbolandet, var uttagen till juniorklassen för individuellt tävlande men han fick också sällskap i lagtävlingen av klubbkompisen Jonathan Nordqvist och Ludwig Jansson, Tibro. Juniorlaget fick tillsammans ihop 494 träff av 600, och blev sexa av sex deltagande nationer. Detta var dock utan en genomförd serie för Alfred Hellström, på grund av missförstånd kring skjuttiden på grund av ändringar av startordningen för honom.
– Det var snöpligt nog så att Alfred inte var på plats i tid och fick hela sin serie struken, 25 bom bara så där. Så det var lite snöpligt. Men man lär av sina misstag och han lär aldrig göra om det, tror jag. Men annars har han skjutit bra, säger Annelie Gullstrand.

Trots en serie borta, och trots att han så sent som i tisdags opererades för blindtarmsinflammation, fick Alfred ihop 159 träff och blev 32:a. Lagkompisen Jonathan Nordqvist sköt 182 duvor och blev individuell juniortolva, och Ludwig Jansson hade 153 träff och slutade som 35:a.

Bra tävling som sådan
Mästerskapet som sådant var ett bra sådant, säger Annelie Gullstrand som själv blev 25:a i damernas klass:
– Själva tävlingen har varit jättebra. Det har varit fantastiskt fina banor att skjuta på, bra presentation av duvorna och det har varit rättvisa duvor. Sedan är det klart att några duvor är tuffa, men inte tuffare än vad de kan vara hemma. Men när det är 500 skyttar från 27 nationer så skapar det en viss press också. Det är skillnad på att skjuta en sådan här tävling än en vanlig på hemmaplan, för det är så mycket större. Skyttarna sätter lite press på sig själva naturligtvis.

Och nu när det här mästerskapet i compak över börjar planerandet inför framtida diton:
– Nu är det bara att åka hem och plocka ut lagen till skandinaviska mästerskapet som går första helgen i augusti. Uttagningen ska vara gjord inom drygt två veckor, avslutar Gullstrand.

RESULTAT
Resultat hittas här: www.multipullsoft.it/Live/showMatch?batteriaFilter=1&live=False&giorno=1 eller här: http://fitasc.com/uk/competition/results/759-compet.

KONTAKT
Annelie Gullstrand
Grenledare Compak Sporting
070-965 73 32

Josefin Warg
Kommunikatör Svenska Skyttesportförbundet
08-699 63 73

Tips!
Följ Skyttesportförbundet i sociala medier!
SvSF på Facebook: www.facebook.com/svenskaskyttesportforbundet  
SvSF på Instagram: www.instagram.com/svenska_skyttesportforbundet

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

Webbutik

sport och funktion banner


Samarbetspartners

 Norma Logo www

Gyttorp_logo_hogerspalt

3M_Peltor_190x114

 StadaSverige190x85

 

Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner


SvSF i sociala medier
FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

Postadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link