Hoppa till sidans innehåll
Foto: Christer Svensson Stefan Nilsson överst på världscupens prispall i San Marino, med tvåan Tammaro Cassandro från Italien och trean Vincent Hancock från USA.

Nilsson om karriärens andra världscupvinst

11 JUN 2016 08:00
I dag vann Stefan Nilsson världscupen i skeet i San Marino. Hans andra världscupvinst i karriären, och den kom - precis som den första - bara några månader inför ett OS. Här berättar han om tävlingen som gav världscupguld.
  • Uppdaterad: 28 JUN 2016 14:13

Under fredagen sköt Stefan Nilsson hem sin andra världscupseger i karriären, en tävling om vilken du kan läsa ett referat om här.

Grattis! Hur känns det här då?
- Det känns helt okej tycker jag, haha. Skönt som fan.

Vad är förklaringen till att just du vinner i dag?
- Jag sköt fler träff än de andra! Skyttet har stämt bra sista tiden, på hemmaplan med. På torsdagen tyckte jag att känslan var bättre än 48 träff, men man träffar det man träffar. Men i dag satt det, även om det blev 24 i första. Jag tyckte att jag hade bra koll på läget men bommade en. Sedan visste jag att 50 skulle behövas för att ha chans på final och det är skönt att lyckas med det när det krävdes. Sedan gillar jag särskjutningar och det är en situation jag känner mig trygg i.

Det var en seger som krävde tre särskjutningar. Vad säger du om det?
- Jag gillar särskjutningar. Det går bra då. Särskjutningar generellt över tiden har nog varit min starka sida rakt igenom. Det är inget jag känner någon vånda över utan det är en situation som jag känner mig trygg i. Klart att det är skönare att slippa skjuta särskjutningar, men vet att det fungerar bra ändå för mig när det blir aktuellt.

Så det kändes inte som några problem att ta sig till final i särskjutningen där ni var åtta skyttar som gjorde upp om tre platser?
- Njae, problem är det väl alltid för som nu var ju åtminstone sex av de andra, förutom mig, rätt vassa. Men jag kände mig trygg och hade bra koll och lyckades även denna gång. Men det var inte så att jag kände att finalen var klar på något vis innan. När man är åtta stycken om tre platser då är det ju rätt lång väg kvar till final.

Efter sex särskjutningsduvor var du i final. Och i första rundan satte du direkt alla dina 16 duvor.
- Ja, den var klockren. Det var inget osäkert på något vis, utan jag visste exakt vad jag skulle göra på plattorna. Det kändes bra.

Ni var tre som skjutit fullt i det här läget och då fick ni skjuta särskjutning om de två platserna i guldmatchen. Danske Jesper Hansen, som sköt just före dig, missade en efter ett kort tag. Hur är känslan då för dig?
- Den är stärkande, tycker jag. När dansken missade så fick jag ytterligare självförtroende och en bra känsla, kände att det bara var att hålla i och göra det jag tränat på. Och det lyckades. Jag får inga konstiga känslor när jag vet att jag har chans, utan det är bara att göra det jag vet att jag ska göra.

I guldmatchen ställdes du nu mot italienaren Tammaro Cassandro, som vid det här laget inte missat en enda duva så här långt i tävlingen (tangerat världsrekord – 125 av 125 – i grundomgången). Vad tänkte du om det?
- När man skjutit så många träffar på rad kommer ju bommen allt närmare, så det var bara positivt.

Och så bommade italienaren ju faktiskt två duvor väldigt tidigt i guldmatchen också, när du redan träffat dina första fyra.
- Ja, och i det skedet hade jag definitivt övertaget. Jag fortsatte skjutningen perfekt på nästa station och sedan gjorde jag egentligen ett jävligt dåligt skott när jag bommade på platta fem. Det var onödigt. På fjärde och sista plattan visste jag ju innerst inne att jag skulle vinna om jag sköt fullt, och kanske påverkade det så att jag bommade igen då. Och så blev det ju särskjutning igen, men det tog bara några duvor. Känns bra att jag har ännu en särskjutning som jag vunnit.

Marcus Svensson vann i Rio i april, och nu fixade du andra raka svensksegern. Vad säger ni skyttar om det här?
- För att citera Marcus som sa det bra till de övriga, att ”vi kommer inte till världscupen i Baku, så då har ni chansen”. Men det är humor och bara ett bra självförtroende som kommer fram. Men vi tycker ju att vi har gjort det väldigt bra. För Marcus gör en bra tävling här med, som är precis utanför final och hade lite strul i en serie med domare. Vi har en fantastisk känsla både jag och Marcus fram till EM nu, och fram till OS efter det. Det är skönt att ha en bekräftelse på sitt skytte och att ha en bra placering fram till det stora målet, OS. Det är optimalt för min del.

Ni har lagt upp träningen i år utifrån att ni ska vara som bäst på OS i augusti. Och så går ni ändå och vinner här och i Rio. Är ni bra för tidigt?
- Nja, tidigare år har jag gjort mina bästa resultat i april och nu är det två månader senare än så och bara två månader till OS. Så det är helt klart enligt planen. Och det här är första tävlingen där jag börjar känna rätt känsla i genomförandet och resultatmässigt. Så det var lagom bekräftelse att få här. Och jämfört med tidigare, när man nu börjar om på noll i final är grundomgångens resultat inte lika utslagsgivande som tidigare. Dagens 122 är inte den toppen jag har, utan det finns mer att ge. Sedan att det hittills har räckt dit det gjort är bara positivt. Det är bra för självförtroendet, mentalt och prestationsmässigt, helt klart.

Vad har andra skyttar sagt till er då om era insatser?
- De har kommit och sagt att vi är på rätt väg och att det syns att vi gjort vår träning rätt mot det stora målet, som de kallar det utomlands. Men varje tävling är en ny tävling. Det finns inga referenser och sådant som har betydelse, utan det gäller att leverera varje gång och lyckas man med det är det fantastiskt roligt.

Text: Josefin Warg
Foto: Christer Svensson

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WebbshopSamarbetspartners

 Norma Logo www


Gyttorp_logo_hogerspalt


SponsorerSvSF i sociala medier

FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

 Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner

TävlingarPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link