Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jonas Edman Marcus Svensson tog sin första världscupseger någonsin på världscupen i Rio under söndagen.

Marcus Svensson etta på världscupen i Rio!

24 APR 2016 19:36
Marcus Svensson fick under söndagen äntligen kliva högst upp på pallen i en världscup! Efter en kort särskjutning i guldmatchen kunde han säkra segern i herrarnas skeet i Rio de Janeiro!
  • Uppdaterad: 07 DEC 2016 18:07

Grundomgången

Landskrona-Saxtorp-skytten Marcus Svensson var bra med efter de första två dagarnas tävlande, där totalt tre serier av fem var skjutna. I dag söndag startade han med 24 träff i första serien. Svensson sköt i ett av de sista skjutlagen och förutsättningarna inför sista serien var att han skulle gå direkt till final om han sköt fullt. Och det gjorde han. 25 fina träffar gav honom ett totalresultat på 121 träff och han gick till final som fyra.

Finalen

Sex skyttar går till final i skeet och Marcus Svensson lottades att skjuta sist av de sex. I första rundan skjuter alla skyttar på 16 duvor vardera och de två bästa går till guldmatch, trean och fyran går till bronsmatch. Svensson började med att sätta elva raka, men på den tolfte duvan, en så kallad omvänd dubblé, blev det bom. Som siste man i skjutlaget var läget inför hans fyra sista duvor att han hade en plats i guldmatchen i sina egna händer. Fyra träff krävdes, och fyra träff fixade han. Totalt 15 av 16 träff, precis som indiern Mairaj Ahmad Khan som Svensson ställdes mot i guldmatchen.

160424 WC Rio Marcus Svensson skjuter www

I guldmatchen sköt indiern först av de två och hans två bommar gav Svensson gyllene tillfällen att skjuta hem segern. Svensson kunde dock inte riktigt förvalta tillfällena utan två bom smet in även för honom. 14 träff vardera efter full omgång gjorde att särskjutning om guldet skulle krävas. Det blev dock en kort sådan. I särskjutningen skjuter varje skytt två duvor vardera och indiern missade en av sina första två. Återigen gavs Svensson chans att säkra segern om han bara träffade, och den här gången satt båda skotten som de skulle - mitt på duvorna. Segern var härmed Svenssons!  

- Det är ju fantastiskt naturligtvis. Det visar att vi är på rätt väg och Marcus gjorde till exempel en jättebra sistaserie i grundomgången, där han var tvungen att skjuta fullt för att gå till final. Och finalen gör han jättebra sen. Han är stabil och bekväm i finaler, tycker jag. Lite förvånad blev jag att det gick till särskjutning. Han borde stängt igen dörren i sista dubblén där han bommade en. Men, då sa vi att vi tar det i särskjutningen i stället och det gick ju bra!, säger förbundskapten Christer Svensson direkt från Rio.

Läs vad Marcus säger om segern här.

Marcus Svensson, som i augusti åker tillbaka till just de här banorna för att delta i OS, hade tidigare en andraplats på världscupen som bäst. Den placeringen tog han i fjol i Larnaca och gav även en svensk kvotplats till OS. Träningsupplägget som såväl Svensson som Stefan Nilsson har är gjort utifrån att de ska vara som bäst på OS. Hur går då den här segern ihop med träningsplaneringen, kan man ju då undra...
- Haha, ja det kan man ju fråga sig. Men... Tja, de har inga resultatkrav förrän fram till OS egentligen, men det visar ju att vi gjort rätt så här långt ändå. Och killarna skjuter egentligen alltid sådana här resultat kring 118-121 hela året, och toppar sen. Och Marcus kan bättre än så här också! Men i dag räckte det här, säger förbundskapten Svensson.

160423 WC Rio Stefan Nilsson och Marcus Svensson www

Nilsson avslutade bra

Vår andra svensk, Stefan Nilsson från Trelleborgs JSK, sköt bort sina finalchanser igår när det blev en 21-serie. I dag började han med en 22-serie, innan han kunde avsluta fint med 25 av 25 duvor i sista. Han stannade på 116 träff av 125 och det gav honom placering 28.
- Stefan gör en jättebra tävling också. Han hade en dålig serie i går, den ensamma stackarn, och i dag gjorde han ett felläge på en station och sköt två bom på rad. Men annars hade han också varit där och nosat på final. Så en bra insats av honom också, säger förbundskapten Svensson.

Även efter grundomgången fick Nilsson dock fortsätta göra en insats på banan, detta som expertkommentator i ISSF-TV under direktsändningen av finalen. Sändningen av finalen kan ses här:RESULTAT
Resultat hittas på www.issf-sports.org.

 

DELTAGANDE SVENSKA SKYTTAR
Se vilka svenska skyttar som tävlar i Rio, samt korta fakta om dem, här.

Se Marcus Svenssons internationella meriter här.


OM DISCIPLINERNA
Fakta om disciplinerna med svenskt deltagande kan läsas här.

PRESSBILDER
Pressbilder från världscupen i Rio hittas på SvSF:s Flickr-sida. Bilderna kan laddas hem och är fria för media att använda. Ange gärna fotograf eller foto: skyttesport.se.

KONTAKT

Christer Svensson
Förbundskapten lerduva
070-589 17 71

Jonas Edman
Sportchef Svenska Skyttesportförbundet
08-699 63 74/072-22 96 333

Josefin Warg
Kommunikatör Svenska Skyttesportförbundet
08-699 63 73

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WebbshopSamarbetspartners

 Norma Logo www


Gyttorp_logo_hogerspalt


SponsorerSvSF i sociala medier

FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

 Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner

TävlingarPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link