Hoppa till sidans innehåll

Junior-VM-brons till Alfred Hellström i Signes

2017-08-28 12:52
Det blev ett svenskt junior-VM-brons när 2017 års compak sporting-VM i går avgjordes i franska Signes. Vikbolandsskytten Alfred Hellström stod för bedriften efter att ha lyckats avsluta med 49 av 50 träff när det behövdes som mest.
  • Uppdaterad: 2017-08-28 12:55

I torsdags började årets sista stora internationella sportingmästerskap, nämligen VM i compak sporting i franska Signes. Fyra dagars tävlande väntade för deltagarna, med 50 lerduvor vardera per dag. I går söndag avslutades så mästerskapet och det gjorde det med att svenske Alfred Hellström, Vikbolandets Lokala Jaktvårdsförening, fick kliva upp på pallen i juniorernas tävling.

Med resultat mellan 46 och 49 träff varje dag låg 16-årige Hellström med och hotade om pallplatserna hela tiden. Inför sista dagen var det nödvändigt med ett bra resultat för att kunna säkra en medalj och trots pressen satte han 49 träff. Han stannade på 190 träff av maximala 200 och med två duvors marginal till fyran kunde han säkra bronset i juniortävlingen, där drygt 60 skyttar deltog. Alfred hade två träff upp till silver och ytterligare en upp till guldet.
– Det är fantastiskt såklart. Det här var kanske inte vad jag hade trott innan, så det är fantastiskt. Det är klart att man hade lite förhoppningar när man åkte hit, men man måste ha i åtanke att man inte kan ha så höga krav på sig själv. Så målet var att åka dit för att lära och göra så gott jag kunde, ta duva för duva och se hur långt det räckte. Nu räckte det så här långt och det är såklart helt otroligt och jättekul, säger Alfred.

Hur kändes skyttet?
– Skyttet stämde såklart. Första dagen var egentligen den dagen jag sköt sämst, men varje dag fanns känslan där, jag tog duva för duva och det fungerade väldigt bra. Inga konstigheter med det.

Hur var banorna?
– Det är ju speciellt. Nu på någon bana stod du och sköt nerför ett stup, på en annan upp mot ett berg. Det var mycket terräng, så det var annorlunda banor - för hemma kan man inte bygga banor som här. Så det var annorlunda. men extremt fina banor och bra duvor.


Exempel på en av de åtta banorna, layouterna, på VM. Foto: Rickard Hellström

Hur var känslorna inför sista dagens avgörande?
– Jag ville inte kolla resultat innan, men det var klart att jag förstod att jag var med. Men det var fruktansvärt att vara där. Jag sov knappt någonting inför sista dagen, och inför första serien på söndagen - det var hemskt vad jobbigt det var. Men det fungerade ändå bra, jag sköt som bäst den dagen med 49 träff. Men det var jobbigt, för det var mycket nerver när det står så mycket på spel.

Hur snabbt efter att du var klar visste du att medaljen var din?
– Pappa och min tränare hade nästan stenkoll på hur jag låg till. I sista serien sköt jag 24 och då sa de att det räckte till minst särskjutning om bronsmedalj. Det var någon som låg efter mig som, om de sköt 50, kunde komma på samma poäng som jag. Men det tog bara någon timme så hade de skjutit bort sig. Och då stod jag ju på pallen och det var ju helt otroligt.Och hur var känslan av att verkligen få kliva upp på pallen?
– Det är när man går upp och ställer sig där som man förstår hur stort det är. Det var gripande. Man lägger ner mycket tid på det här och det är extremt kul när det går så bra.

Är det här något som ytterligare motiverar dig inför nästa år?
– Absolut. Nu är jag supertaggad på att stå högst upp nästa år. Och det blir stenhård körning nästa år då det är både EM på Cypern och VM i Italien. Jag har höga mål för de mästerskapen med, så absolut är det här en sporre att fortsätta och bli ännu bättre!

Jens Hellström 24:a
För Jens Hellström, också han Vikbolandet, blev det 191 träff totalt över de fyra dagar. Det räckte till delad 24:e plats i den öppna klassen, där drygt 700 deltagare räknades in. 195 träff krävdes för att bli topp tre. Jim Forsberg, samma klubb som redan nämnda två, satte precis som Alfred Hellström 190 träff och de båda delade 28-platsen i den öppna klassen.

RESULTAT
Resultat hittas här. 

PRESSBILDER
Bilder finns att se och ladda hem på SvSF:s Flickr-sida. De är fria för media att använda men ange gärna fotograf.

KONTAKT
Annelie Gullstrand
Grenledare Compak Sporting
070-965 73 32

Josefin Warg
Kommunikatör Svenska Skyttesportförbundet
08-699 63 73

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WebbshopSamarbetspartners

 Norma Logo www


Gyttorp_logo_hogerspalt


SponsorerSvSF i sociala medier

FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

 Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner

TävlingarPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link