Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jonas Edman Marcus Svensson på världscupen på Cypern.

Världscupsilver och kvotplats till Svensson

27 APR 2015 16:13
Dagens tvåa på världscupen i skeet på Cypern är svensk och heter Marcus Svensson! Det här är Svenssons första pallplats på en världscup och som grädde på moset innebär andraplatsen att Sverige får en startplats i disciplinen på nästa års OS.
  • Skapad: 27 APR 2015 16:13

Efter gårdagens två serier var Marcus Svensson en av tre skyttar som kom till start felfri på världscupen på Cypern i dag. Han förblev felfri ända till fjärde serien då han missade två duvor. Men Svensson lyckades hålla ihop och skjuta fullt i sista serien och stannade på fina 123 träff. Ett resultat som han delade med två och som bara överträffades av cyprioten Georgios Achilleos som tangerade världsrekordet - 125 av 125 träffade duvor.
– Det är fantastiskt bra av Marcus. Han sköt fullt igår och började med en jättefin 25:a i dag, och sköt avslappnat och fint. Det såg gediget ut rakt igenom. I fjärdeserien bommade han två duvor rätt tidigt men han visade oerhörd styrka genom att hålla ut den serien och skjuta en fin 25:a i sista. Han gick direkt till final och det var välförtjänt, säger förbundskapten Christer Svensson.


Bra finalstart
Väl i final var det Marcus Svensson som var omutlig i den första 16-skottsrundan från vilken två går till guldmatch, två till bronsmatch och två åker ut. Som enda skytt satte Svensson alla sina 16 duvor och blev därmed klar för guldmatch. I den ställdes han mot Saif Bin Futtais från Förenade Arabemiraten. Efter 16 nya duvor vardera hade båda 14 träff var. Särskjutning följde där Bin Futtais knep segern. Men en svensk andraplats till Landskronaskytten Svensson, som tidigare blivit femma på världscupen som bäst. Andraplatsen innebar också att Svensson tog en svensk kvotplats till OS i Rio 2016.
– Det är jätteskoj att komma tvåa men kvotplatsen var det viktigaste. Klart att det alltid är roligast att vinna, men huvudsaken är gjord. Det är ju detta man jagat, säger Marcus Svensson.


150427 Marcus Svensson 6 WC Larnaca www


Nöjda ledare

En som också är nöjd är Christer Svensson.
– I finalen var han outstanding och sköt fullt i första rundan. Han sköt sist i fältet och visste vad han behövde göra, och det gjorde det lite extra spännande för oss runtomkring. Sedan mötte han en rutinerad och duktig skytt i guldmatchen. Kvotplatsen betyder att vi har en plats på OS i Rio och glädjen är euforisk i svensklägret. Det är ju vårt mål i år att ta kvotplatser och nu har vi tagit en. Vi har ett gemensamt mål som vi jobbar för och när vi lyckas blir det inte mycket bättre än så, säger förbundskaptenen.


Även sportchef Jonas Edman var på plats och fick se Marcus i form.
– Vad ska man säga, det är världsklass. En fantastiskt grundomgång och bra final. Han såg väldigt lugn och harmonisk ut i finalen, och att skjuta 16 där i första, där de andra släpper några bommar... Ja, jag kan inte vara annat än jättenöjd. Och det skapar ett helt annat lugn och harmoni i hela laget att få en hyfsat tidig kvotplats. Vi har kommit lite drygts halvvägs in i den här säsongen, tre tävlingar har gått och tre är kvar så jag tycker att det är hyfsat okej, säger han.

150426 Stefan Nilsson 4 WC Larnaca www

Stefan Nilsson. Foto: Jonas Edman

Stefan Nilsson sköt två 25-serier denna tävlings grundomgång, nämligen första och sista. Totalt blev det 120 träff för honom, bara två träff från särskjutning om två platser i final, och plats 18.

Henrik Jansson började grundomgången bra i går med 48 av 50 träff. I dag hade han det tyngre och det var framför allt den fjärde stationen som ställde till det för honom. 64 träff av 75 blev det i dag, totalt 113 och  80:e plats.


Pallbestigare tillsammans med Svensson och Bin Futtais blev dagens tredjeman Anton Asthakov, Ryssland. Bin Futtais säkrade med segern en kvotplats.

150425 WC Larnaca Henrik Jansson_2 www

Henrik Jansson Foto: Christer Svensson

RESULTAT
Resultat hittas på www.issf-sports.org.  


BILDER

Bilder från världscupen finns att hitta på vår Flickr-sida. De är fria för media att använda men ange gärna fotograf.

FAKTA KVOTPLATSER

Här finns mer information om kvotplatser samt en tabell för hur kvotplatserna fördelas.

FAKTA SKYTTAR

Fakta om de svenska deltagarna hittas här.


TÄVLINGSPROGRAM FÖR SVENSKARNA VÄRLDSCUPEN LARNACA
Onsdag 29 april: Dubbeltrap herr
Lördag 2 maj: Trap dam + Trap herr dag 1
Söndag 3 maj: Trap herr dag 2 


Detaljerat schema hittas här.

 

KONTAKT           
Christer Svensson
Förbundskapten lerduva
070-589 17 71

Jonas Edman
Sportchef Svenska Skyttesportförbundet
072-229 63 33

Josefin Warg
Kommunikatör Svenska Skyttesportförbundet
08-699 63 73

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WebbshopSamarbetspartners

 Norma Logo www


Gyttorp_logo_hogerspalt


SponsorerSvSF i sociala medier

FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

 Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner

TävlingarPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link