Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jonas Edman Redo för guldmatch. Indiern Khan och svenske Svensson.

Svensson om världscupvinsten i Rio

24 APR 2016 23:50
Marcus Svensson vann herrarnas skeet på världscupen i Rio de Janeiro.
- Det känns skönt. Nervös var jag inte direkt, eller det är klart att det alltid är lite pirr i magen, men skyttet kändes bra. Jag tyckte att jag hade koll på det, säger han bara några timmar efter segern.
  • Skapad: 24 APR 2016 23:50

Under söndagen tog Marcus Svensson, Landskrona-Saxtorp, sin första världscupseger någonsin. Den kom i Rio de Janeiro efter tre dagars tävlande som avslutades med en väl genomförd final. Vi tog ett snack med Svensson bara timmar efter vinsten och strax innan han påbörjade den långa flygningen hem.

Grattis Marcus!
- Tack, tack!

Ta oss igenom grundomgången till att börja med (23+24 träff i fredags, 25 på lördagen samt 24+25 under söndagen).
- Grundomgången första dagen var inte riktigt bra. Jag hade egentligen en träff mer i första serien men det såg inte domarna. Men jag hade inte hundra koll första dagen, det kan jag inte säga. Utan det var dag två och tre, då sköt jag riktigt bra.

Du sköt 25 i sista serien och det räckte precis till att ta sig direkt till final. Hur bra koll hade du, som sköt bland de sista, på läget inför sista serien?
- Jag visste ju att 122 skulle räcka till final, men hade inte jättebra koll. Men visst, jag hade aningar om att 121 skulle räcka. Så sistarundan var mer nervös än vad finalen var.

Men du lyckades ändå hantera det...
- Ja. Vi har ju gjort det ett flertal gånger och varit med om liknande sitautioner, men man vet ju aldrig. Men det är alltid en härlig känsla när man väl lyckas när det behövs.

Och skotten satt som det skulle?
- Ja det var klockrent rakt igenom. Så det var inga problem.

Så väntade finalen, med första 16 duvorna där det blev 15 träff för dig. Vad säger du om den serien?
- Det var bra skytte. Bara lite otur att man tappade en duva där. Jag tyckte att jag hade bra koll, men sköt precis över den. Men det var ju skönt att 15 räckte rakt in till guldfinalen.

Du lottades att skjuta sist av alla. Vad tycker du om den positionen?
- För min del så är det toppen, för att man har pressen på sig, vet vad de andra träffat och vet att du inte kan bomma om de andra inte gjort det. Annars är det lätt att man slarvar lite mer.

Guldmatch blev det mot indiern Khan. Vad visste du om honom?

-
Han har varit med många tävlingar förr men att han skulle nå final var oväntat, det hade jag inte någon tanke på. Det var hans första världscupfinal och han var nervös som fan, stod och darrade i händerna och kunde knappt prata. Det kändes ju tryggt.

Gav det dig ett mentalt övertag?
- Ja, i och med att han inte varit i final innan och jag ändå har gjort tre finaler på världscupen och tagit en medalj så har jag varit med om allt innan. Och tänkte att nu är det min tur, att det är inget att förlora utan bara att köra.

Indiern sköt först av er två i guldmatchen och bommade två duvor totalt vilket ju gav dig ett vinnarläge, om du satt alla dina och inte själv bommat två...
- Ja, det gjorde han verkligen. Att jag bommade den första förstår jag, den var svår i vändningen och ljuset hade vänt mycket på de 20 minuter vi väntat. Så den kunde jag väl ta att jag missade. Men när jag bommade min andra duva blev jag lite förbannad. Den får man inte bomma och han hade ju gett mig en sådan chans att gå in och vinna, så när man missar en sådan chans blir man lite frustrerad.

Men då blev det särskjutning i stället, två duvor i taget. Hur var känslan där?
-
Det kändes rätt lugnt där med. Jag hade bra koll på det. Jag hade tänkt igenom i huvudet alla särskjutningsdubbléerna innan, men då bommade han första och det var tacksamt. Så det var enkelt och snabbt avgjort.

Hur känns det då egentligen nu när första världscupsegern är i hamn?
- Jo det känns bra. Jädrigt roligt att ha skjutit bra på OS-banan här, och det känns lovande inför augusti. Det blir kul att komma tillbaka igen. Det kommer säkert att gå bra nästa gång vi ska hit med.

Vad säger du om banan som sådan?

- Banan är väldigt fin. Inget som stör överhuvudtaget, så den här tycker jag är mycket finare än den i London. Det var lätt att se duvorna och de gick bra. Och jättefin anläggning i stort.

Och nu får du fira vinsten med en flygresa hem...
- Ja, jättetrevligt. Men det ju bara tolv timmar, så det är lugnt!

Läs ett referat från tävlingen här.

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WebbshopSamarbetspartners

 Norma Logo www


Gyttorp_logo_hogerspalt


SponsorerSvSF i sociala medier

FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

 Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner

TävlingarPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link