Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jonas Edman Marcus Svensson på världscupen på Cypern där han blev tvåa och tog en kvotplats.

Marcus Svensson är Årets Skytt 2015

21 DEC 2015 10:00
Skeetskytten Marcus Svensson, Landskrona-Saxtorps Jaktskytteklubb, har blivit utsedd till Årets Skytt 2015. Detta efter hans år som bland annat innehållit en andraplats på världscupen på Cypern samt 125 träff - fullt - på två tävlingar.
  • Skapad: 21 DEC 2015 10:00

På ett styrelsemöte tisdagen den 15 december beslutade förbundsstyrelsen att utmärkelsen Årets Skytt 2015 tillfaller skeetskytten Marcus Svensson från Landskrona.
- Tack, det känns bra. Det har ju varit ett bra år. Men det var faktiskt inget jag hade någon tanke på förrän ordförande Jimmy ringde och gratulerade. Det är alltid skoj att få en sådan utmärkelse, säger Marcus.


Ett bra år ja. På april månads världscup i Larnaca, på Cypern, gick Marcus till final efter stabilt skytte och 123 träff grundomgången. Väl där sköt han hem ett silver, sin första världscuppallplats. Som bonus gav andraplatsen dessutom en kvotplats till OS 2016 i Rio de Janeiro. I november blev han därefter också uttagen till OS. En tolfteplats på världscupen i Gabala respektive i världscupfinalen, dit han kvalificerade sig, blev det också under säsongen.

Vilken var årets höjdpunkt för dig?
- Det var att ta kvotplatsen i Larnaca. Men sedan var det faktiskt Scandinavian Open i Danmark, säger Marcus.

151017 WCF skeet Marcus Svensson www
Marcus på världscupfinalen hösten 2015. Foto: Christer Svensson

På ett blåsigt Scandinavian Open lyckades Marcus med det som är en stor dröm hos många manliga skeetskyttar. Han sköt fullt i grundomgången, alltså 125 av 125 träff.
- Det var en jäkla häftig känsla det med. Och inget bra väder heller, så det var väldigt bra, säger Marcus.


Då tävlingen inte uppfyllde kriterierna för att svenskt rekord skulle kunna sättas i den, blev det dock ingen höjning av hans eget svenska rekord. Men Marcus tog revansch på SM.
- Jag och Stefan Nilsson, grenledaren, satt i bilen hem från Danmark och då meddelade han att det nog inte skulle räknas som svenskt rekord. Så då sa jag att jag väl fick skjuta 125 igen. Och så blev det och det var ju skoj. Skönt det med. Sedan att jag inte klarade av finalerna var ju mitt eget fel, säger Marcus som blev femma på Scandinavian Open, och tvåa på SM.

Bedriften att skjuta 125, inte bara en utan två gånger, har funnits med i bedömningen när Årets Skytt skulle utses. Och totalt räckte Svenssons insatser under året alltså till att just han blev Årets Skytt 2015.

Motiveringen lyder:
"Han var säkerheten själv när han tog sig till final och guldmatch på världscupen på Cypern i april, och där säkrade ett världscupsilver och en svensk kvotplats till OS. En insats som dessutom gav honom välförtjänt plats i höstens världscupfinal. När sommaren kom visade han återigen klass, genom att inte på en, utan hela två tävlingar skjuta drömresultatet i skeet, 125 av 125 träff, i grundomgången.
Under många år har denne skytt varit en av Sveriges absolut bästa i sin disciplin, och i år befäste han verkligen sin roll som en av världens bästa. Med sina dubbla 125-resultat visade han dessutom att han, trots lång erfarenhet, fortsätter att ta kliv framåt i sitt skytte. Med anledning härav utses skeetskytten Marcus Svensson till Årets Skytt 2015."

 

Förutom äran belönas Marcus Svensson också med ett diplom och 2 000 kronor i en premie.


FAKTA MARCUS SVENSSON
Född:
22 mars 1990
Disciplin:
Skeet
Förening: Landskrona-Saxtorps JSK
Bor: Landskrona


Här kan du se en lista över vem som blivit Årets Skytt från 2001 och framåt.


PRESSBILDER
Pressbilder på Marcus finns att ladda ner på förbundets Flickr-sida.

KONTAKT
Josefin Warg
Kommunikatör Svenska Skyttesportförbundet
08-699 63 73 

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WebbshopSamarbetspartners

 Norma Logo www


Gyttorp_logo_hogerspalt


SponsorerSvSF i sociala medier

FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

 Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner

TävlingarPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link