Hoppa till sidans innehåll

EM-brons till Marie Enqvist

2017-07-24 14:21
Vid dagens EM-tävlingar i 60 skott liggande på 50 meter i Baku svarade två Eskilstunaskyttar för de främsta svenska insatserna. Marie Enqvist hanterade de svåra vindarna mycket bra och knep en bronsmedalj, medan Karl Olsson slutade på elfte plats.
  • Uppdaterad: 2017-07-24 19:39

Dagen präglades av svåra yttre förhållanden med mycket kraftiga och byiga vindar när det var dags för gevärsskyttarnas första tävlingsdag på EM. I damernas tävling i 60 skott liggande på 50 meter svarade Marie Enqvist, Eskilstuna Skytteförening, för en riktigt bra insats. Med 613,6 poäng säkrade hon bronset bara en tiondel före fyran. Segrade gjorde Jennifer Macintosh från Storbritannien med 619,1 poäng.

Gläds åt framgången

Förbundskapten Mats Eriksson anser att Enqvist gjorde en riktig kämpainsats.

- Det är en jättebra prestation av en duktig skytt, jätteroligt!

Övriga svenska tjejer hade det tyngre i vinden, Anna Normann, I16/Lv6 Skytteförening, blev 21:a med 604,9 poäng medan Linda Olofsson, Kinneveds Skytteförening, slutade 35:a med 601,5 poäng. Tillsammans räckte de tre resultaten till en femteplacering för det svenska laget.

- Det är en underprestation av både Anna och Linda, de hade svårt att komma in i matchen. Kommer man in fel i vinden drar det lätt iväg poängmässigt. Men de tar nya tag och idag gläds vi åt Maries framgång, säger Eriksson.

Rutinen avgörande

Bronsmedaljören var själv också mycket nöjd med sin insats.

- Jag kan inte vara annat än nöjd, jag har aldrig skjutit i så svåra förhållanden innan. Jag såg redan under herrarnas tävling att det var låga resultat, så jag sköt många provskott för att hinna testa vinden så mycket som möjligt. Sen sköt jag på kraftig sidvind och lyckades hålla av, jag kom in väldigt bra i det, säger Enqvist.

Hon tror att förklaringen till framgången finns i hennes gedigna erfarenhet, det här var trots allt hennes 14:e EM.

- I det här vädret spelar nog rutinen roll och gammal är äldst. Jag vet vad jag ska göra.

Hon berättar att hennes fokus var att göra en bra match och att satsa på laget. Medaljen ser hon mest som en bonus och nu blickar hon framåt, först mot tävlingarna på 300 meter senare i veckan.

- Det här ger mersmak inför 300 meter och även då kommer jag i första hand att skjuta för laget, men när det blir såna här bonusar för egen del så är det jättekul. Mitt mål är VM nästa år och det här är förstås en jätterolig stolpe på vägen.

 

Marie Enqvist är nöjd med bronset och ser fram emot tävlingarna på 300 meter. Foto: Jonas Edman

 

Elfteplacering för Karl Olsson

Också de svenska herrarna hade det tufft i vinden när deras tävling i samma disciplin avgjordes. Karl Olsson, Eskilstuna Skytteförening, landade på 613,5 och en elfteplacering medan Marcus Madsen, Linköpings Skytteförening, blev 60:e man med 603,5.

- Det är en bra placering av Kalle. Han gör lite småmisstag, men ändå bra. För Marcus strulade geväret, så han hann bara skjuta några få provskott och det ställde till det för honom. Men medalj för Marie och en bra placering av Kalle, det ger hopp inför fortsättningen, summerar förbundskapten Mats Eriksson.

 

Karl Olsson slutade elva i dagens tävling. Foto: Jonas Edman.

 

RESULTAT
Resultat hittas på http://results.sius.com,  www.issf-sports.org eller www.aze-shooting.com.

MER INFORMATION

Mer information om skyttarna, vilka discipliner var och en skjuter samt tävlingsprogram för svenskarna hittas i denna presshandbok.

För detaljerat tävlingsprogram se denna sida. (Observera tidsskillnaden).

PRESSBILDER
Så gott förutsättningarna i Baku tillåter kommer färska bilder från EM att publiceras på Flickr. Pressbilder/arkivbilder på skyttarna hittas på SvSF:s Flickr-konto varifrån de kan laddas ner högupplöst. De är fria för media att använda men ange gärna fotograf eller foto: skyttesport.se.

KONTAKT
Jonas Edman
Sportchef Svenska Skyttesportförbundet
072-229 63 33

Mats Eriksson
Förbundskapten gevär
070-667 47 73

Jonas Fyrpihl
Förbundskapten pistol
073-520 04 83

Carl-Henrik Gilljam
Ledare viltmål
070-608 12 03

Skribent: Camilla Oskarsson
Epost: Adressen Gömd

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen


Samarbetspartners

 Norma Logo www

Gyttorp_logo_hogerspalt Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner


SvSF i sociala medier
FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

Postadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link