Hoppa till sidans innehåll

Dubbelseger och landslagsrekord

2017-08-02 16:38
Lagguld på nytt landslagsrekord och dubbelseger genom Jesper Nyberg och Emil Martinsson. Inte undra på att stämningen var på topp i svensklägret då viltmålsgrenen regelbundna lopp avgjordes vid EM i Baku på onsdagen.
  • Uppdaterad: 2017-08-02 16:45

- Jag är jättenöjd med killarna, att de orkar hålla ihop skyttet i värmen. Det har varit den första vindstilla dagen, men då blir värmen desto jobbigare. Arrangörsmässigt funkar banorna utomordentligt, berättar landslagsledaren Carl-Henrik Gilljam.

Individuellt inledde Emil Martinsson, från Delary men tävlande för Osby och boende i Strömsund, starkast med 299 poäng över de 30 skotten i regelbundna lopp.

- Det gick över förväntan, lyckades hålla nerverna i styr och tekniskt fungerade skyttet som planerat. Men 299 tär i skallen och därför började snabbloppen knackigt med bland annat en åtta i andra skottet, förklarar Emil.

Jespers första individuella guld

Emil ledde i halvtid med två pinnar för landslagskollegan, Jesper Nyberg från Gislaved och tävlande för Hylte. Jesper sköt jämnare rakt igenom tävlingen och summerades till 591 poäng mot 589 dito för Martinsson.

-Jag är nöjd, sköt som jag hade tänkt. Jag är nöjd med 297 i långsamma och 294 i snabbloppen är okej, sa Jesper, som värderar guldet högt.

-Jag har inget individuellt guld innan, så det måste vara det bästa, fastslår Jesper.

Med tredje lagkuggen Rickard Johansson, från Kalix och tävlande för Trofé, som nia på 582 poäng summerades det svenska laget till 1762 poäng. Det är två poäng högre än tidigare landslagsrekord 1760 från EM i Belgrad 2011.

Svensk kross i lagtävlingen

- Rickard svarade för den största bedriften i förhållande till förväntningarna. Alla tre gubbarna är viktiga i laget, faststlår Emil Martinsson, och blickar fram emot torsdagens blandlopp.

-Det finns gott hopp om morgondagen.

Sverige fullständigt mosade motståndet i lagkampen. Såväl de annars så svåra ryssarna summerades till 1745 poäng, vilket även trean Finland hade. Två mer skjutna tior skilde till Rysslands fördel.

I juniortävlingen spurtade Andreas Bergström, Glaskogen, upp sig i snabbloppen och nådde så långt som till fjärdeplatsen med 574 poäng. Han hade därmed två pinnar upp till pallen. Vann här gjorde Ihor Kizyma från Ukraina med 582 poäng.

Hela det tolv dagar långa Europamästerskapet i Baku avslutas under torsdagen, och de sista medaljerna som fördelas är de i viltmålsgrenen blandlopp, där Sverige har starka traditioner.

RESULTAT
Resultat hittas på http://results.sius.comwww.issf-sports.org eller www.aze-shooting.com.

MER INFORMATION

Mer information om skyttarna, vilka discipliner var och en skjuter samt tävlingsprogram för svenskarna hittas i denna presshandbok.

För detaljerat tävlingsprogram se denna sida. (Observera tidsskillnaden).

PRESSBILDER
Så gott förutsättningarna i Baku tillåter kommer färska bilder från EM att publiceras på Flickr. Pressbilder/arkivbilder på skyttarna hittas på SvSF:s Flickr-konto varifrån de kan laddas ner högupplöst. De är fria för media att använda men ange gärna fotograf eller foto: skyttesport.se.

KONTAKT
Carl-Henrik Gilljam
Ledare viltmål
070-608 12 03

 

Skribent: Mikael Svensson

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen


Samarbetspartners

 Norma Logo www

Gyttorp_logo_hogerspalt Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner


SvSF i sociala medier
FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

Postadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link