Hoppa till sidans innehåll
Foto: Karl Olsson Michaela Arvidsson blir fyra på världscupen i Changwon och säkrar en svensk kvotplats till OS i Rio..

Svensk kvotplats till Rio genom Arvidsson

11 APR 2015 09:30
Sverige har sin första startplats i skyttet på OS i Rio klar. Detta efter att Michaela Arvidsson först slagit svenskt rekord i grundomgången och därefter slutat fyra i finalen i damernas luftgevär på världscupen i Changwon.
  • Skapad: 11 APR 2015 09:30

Natten till i dag svensk tid avgjordes damernas luftgevär på skyttets världscup i Changwon. Och det blev svensk succé genom förstaårssenioren Michaela Arvidsson.

Grundomgången gick som en dans för världscupdebutanten Arvidsson från Skillingaryd. Särskilt tredje tioskottsserien var lysande med 105,9 poäng.
– Hon hade en mycket stabil grundomgång. Hon jobbar otroligt metodiskt och har en jäkligt bra teknik att falla tillbaka på. Även om hon var jätteanspänd i grundomgången, men det är bra när man har en bra teknik att falla tillbaka på så att man kan luta sig mot det, säger förbundskapten Mats Eriksson.

Totalt blev Arvidssons resultat i grundomgången 417,4 poäng vilket innebar att hon höjde sitt eget svenska rekord med 0,4 poäng. Rätt plats att göra det, för poängen var också dagens femte bästa och finalplatsen var därmed klar.

Finalskjutning

I finalen klarade hon sig kvar med ganska god marginal när de första tre-fyra skyttarna slogs ut, men hon var aldrig riktigt nära att hota om pallplatserna. Men hon kämpade sig till en mycket fin fjärdeplats på denna sin första världscup.
– Finalen var inte så mycket att säga om. Det är en bra genomförd final, lite premiärnerver som hon ändå hanterat väldigt bra, men det var en liten bit kvar till finalplats. De sköt riktigt stabilt i toppen. Men det kommer, säger Mats Eriksson.

 

Kvotplats till OS 2016 klar

Trots missad pallplats var glädjen ändå stor i svensklägret i Changwon eftersom Michaela Arvidsson med sin fjärdeplats knep den tredje och sista kvotplatsen till OS i Rio de Janeiro 2016 som fördelades i dag. Detta i och med att dagens vinnare, kroatiskan Snjezana Pejcic, redan tagit en kvotplats till Rio. Detta är Sveriges första kvotplats till OS i Rio och den är givetvis mer än välkommen.
– Det är fantastiskt roligt. Det är första kvotplatsen sedan 2004 på gevärssidan så det här är något vi har jobbat mot i många år. Det är jättekul och jag hoppas att det här är en injektion för övriga skyttar i skyttesverige. Och det är kul att Michaela, som gjorde sin första landslagstävling på luft-EM, visar att det går. Bara man levererar resultat så händer det, säger Mats Eriksson.


"Overkligt"

Michaela själv är tagen och nästintill chockad efteråt.
Overkligt. Så kan man säga. Jag har velat åka på världscup länge och bara att göra det är ju ”wow”. Och så kommer man hit och tänker att man ska göra sitt bästa och se hur långt det räcker, och tänker att om det går bra så kommer jag kanske topp 20… Jag hade inte förväntat mig att komma till final. Men jag hade en väldigt bra känsla i kroppen, med bra uppladdning och en bra plan, så jag bara körde på och hoppsan så var jag i final. Försökte sedan ladda om och köra på i finalen, och hoppsan – fyra och kvotplats. Innan en sådan här tävling kan man sätta upp scenarion, där man ser sig själv skjuta bra och gå till final och kanske vinna. Men det är ju bara drömscenarion, så det är ju konstigt att det är på riktigt. Fantastiskt, säger hon.

 

Nöjd sportchef

Även sportchef Jonas Edman är nöjd i dag.
– Jag tycker att det är otroligt häftigt. Vi längtar ju efter alla sorters kvotplatser, men att få en i damernas gevär är extra häftigt. Senaste damen i gevär som vi hade på OS tror jag var Carina Jansson och Anita Karlsson på OS i Seoul, oavsett är det riktigt länge sedan. Så det här var positiva nyheter att vakna till, säger han.


(Carina Jansson tog faktiskt en kvotplats även 1991 till OS 1992, men platsen användes inte då SOK ansåg att Jansson inte presterat tillräckligt många topprestationer för att få delta på OS.)


Dagens kvotplats tillfaller i vanlig ordning landet och det innebär att Sverige har en startplats på OS. Vem som tilldelas platsen bestäms i ett senare skede.


50m gevär 60 skott liggande

Ytterligare två svenska skyttar var igång på tävlingsbanorna i dag, nämligen Sam Andersson och Karl Olsson i elimineringen i 60 skott liggande på 50m. Anderssons 623,3 i första och Olssons 615,7 i andra skjutlaget gjorde att de båda är klara för morgondagens tävling.


KVOTPLATSER

I denna fil finns mer information om kvotplatser samt en tabell för hur kvotplatserna fördelas.


TÄVLINGSPROGRAM FÖR SVENSKARNA I CHANGWON 
Söndag 12 april: Gevär 50m 60 skott liggande + Gevär 50m tre ställningar (3x20) elimination
Måndag 13 april: Gevär 50m tre ställningar (3x20)
Tisdag 14 april: Gevär 50m tre ställningar (3x40) elimination
Onsdag 15 april: Gevär 50m tre ställningar (3x40) 

Se detaljerat tävlingsprogram på www.issf-sports.org.

  

FAKTA SKYTTAR
Korta fakta om de svenska skyttarna hittas här.

RESULTAT
Resultat hittas på www.issf-sports.org.

 

KONTAKT           
Mats Eriksson
Förbundskapten gevär
073-030 09 73

Jonas Edman
Sportchef Svenska Skyttesportförbundet
072-229 63 33

Josefin Warg
Kommunikatör Svenska Skyttesportförbundet
08-699 63 73

Skribent: Josefin Warg
Epost: This is a mailto link

Gevärssektionen

Lerduvesektionen

Pistolsektionen

Viltmålssektionen

TRÄFFSÄKERT 
SvSF:s webb-tv magasin WebbshopSamarbetspartners

 Norma Logo www


Gyttorp_logo_hogerspalt


SponsorerSvSF i sociala medier

FB Youtube Insta logos


Till SvSF:s Facebooksida. Till SvSF på Youtube Till SvSF:s på Instagram

 Tidningen Svensk Skyttesport

 Svensk Skyttesport banner

TävlingarPostadress:
Svenska Skyttesportförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: 08-699 63 70
E-post: This is a mailto link